• Home
  • Blogs
  • Update afstudeerstage: keuzes, keuzes...

Update afstudeerstage: keuzes, keuzes...

 

AppMetTabsIk hoop dat iedereen een fijne pasen heeft gehad. Het is weer tijd voor een update van de voortgang van mijn stage. In de vorige blog heb je kunnen lezen dat ik bezig ben geweest met de layout van de applicatie waarbij ik vooral gelet heb op gebruiksvriendelijkheid en usability. Sinds mijn laatste blogpost ben ik bezig geweest met functionaliteit van de applicatie en daar wil ik wat over vertellen.

Als eerste ben ik bezig gegaan met het ophalen van XML bestanden uit de database en deze te laten zien in de applicatie. Deze XML bestanden zijn essentieel voor het configureren van het motortje en bestaan uit allerlei tags waartussen belangrijke informatie is ingevuld voor het ophalen van data uit AFAS. Ik had het idee om deze bestanden op te splitsen door middel van deze tags zodat de gebruiker een beter beeld had van wat ze nou precies aan het invullen waren in de configuratie. Het bleek dat hier echter veel tijd in gaat zitten om dit allemaal goed te krijgen en op een overzichtelijke manier te presenteren in de applicatie zelf. Dit zou te lang gaan duren voor de looptijd van stage en mede daarom hebben we na een aantal keer overleggen besloten om de XML in zijn geheel te presenteren in de applicatie. Dat betekent ook dat de gebruiker zelf de XML bestanden in zijn geheel moet gaan kopiëren/plakken of helemaal zelf moet gaan opstellen voorlopig.

Dit vond ik in het begin wel een beetje moeilijk te accepteren voor mezelf, omdat ik het idee heb dat de applicatie hierdoor een stuk “moeilijker” wordt om te gebruiken. Ik kan me immers goed voorstellen dat gebruikers niet al te veel ervaring hebben met XML bestanden invullen of zelfs maken. Maar aan de andere kant snap ik zeer goed dat er toch wel een redelijk volledig product moet worden afgeleverd binnen de periode van de stage, dus heb ik me erbij neergelegd dat het niet het product wordt dat ik graag zou willen afleveren.

Sinds we deze beslissing genomen hebben, heb ik gewerkt aan het presenteren van de XML bestanden in de applicatie en de code die hierbij hoort. Het presenteren van informatie en het invullen door de gebruiker gebeurt nu in de applicatie door middel van tabjes.

Ik probeer even een beeld te schetsen van hoe de applicatie gaat werken. Als eerste wordt de XML volledig ingevuld. In deze bestanden staat een verwijzing naar welk bestand er wordt gebruikt om dit bestand te vertalen (een XSLT bestand). In deze XSLT bestanden staat informatie over wat er moet gebeuren met de informatie die wordt opgehaald met de XML bestanden en bepaalt vervolgens ook waar deze bewerkte informatie weer moet worden opgeslagen. Dit moet ook in de applicatie zo ingevuld worden. Vervolgens wordt er in de applicatie getest op het ophalen van informatie, zodat de gebruiker kan controleren dat de juiste informatie wordt gebruikt. Als laatste wordt dan de motor gebruikt om de bewerkte informatie in een AFAS testomgeving op te slaan. Mocht dit gelukt zijn, dan is het maken en/of bewerken van de Job gelukt en kan de motor gaan draaien in de omgeving van de klant.

De komende maand hou ik me bezig met het maken van deze testen in de applicatie en als laatste komt er nog een inlog-systeem waarmee gebruikers alleen hun eigen configuraties en jobs kunnen zien. In de volgende (en tevens laatste) blog hoop ik dat alles af is gekomen en vertel ik graag nog wat meer over de applicatie, hoe deze er uiteindelijk uit is komen te zien en over de stage in het algemeen. Tot de volgende blog!