• Home
  • Nieuws
  • Ecobit ontwikkelt ERP - blockchain koppeling i.s.m. Hogeschool Arnhem Nijmegen

Ecobit ontwikkelt ERP - blockchain koppeling i.s.m. Hogeschool Arnhem Nijmegen

blockchainEcobit ontwikkelt in samenwerking met studenten van de Hogeschool van  Arnhem en Nijmegen (HAN) een Proof of Concept (PoC) blockchain applicatie, de Ecobit ERP Blockchain Koppeling. De applicatie moet het voor bedrijven binnen een keten mogelijk maken om bepaalde productgegevens automatisch en veilig met elkaar te delen.

Voor deze PoC wordt gebruik gemaakt van het Nederlandse ERP systeem AFAS Profit. Ook andere bedrijfsinformatiesystemen, zoals Exact Online, Exact Globe, Lightspeed, alsmede buitenlandse systemen kunnen in de toekomst gaan communiceren met de Ecobit ERP Blockchain Koppeling.

In de PoC van deze blockchain koppeling wordt een goederenstroom van fabrikant, via groothandel naar winkel gevolgd. Gegevens over de producten worden uit het ERP systeem AFAS Profit geƫxporteerd en real-time vastgelegd op het blockchain netwerk. Ook data over het vervoer via externe transportbedrijven tussen de ketenpartners wordt via de koppeling op het blockchain netwerk vastgelegd. Onderdeel van de Ecobit ERP Blockchain Koppeling is een webapplicatie, waarmee de deelnemende ketenpartners de gegevens eenvoudig en overzichtelijk kunnen uitlezen.

Op dit moment wordt wereldwijd vele miljoenen gestoken in blockchain pilots. Een bekend voorbeeld is het track & trace concept binnen een supply chain. Hierbij worden producten binnen een keten vastgelegd op een blockchain netwerk, zodat o.a. snel en eenvoudig na kan worden gegaan welke weg een product binnen de keten heeft afgelegd, met welke temperatuur een houdbaar product is vervoerd en hoe een product als halffabrikaat is verwerkt. Zo biedt SAP haar klanten de dienst Blockchain as a Service, waarmee bedrijven de mogelijkheid hebben om samen met andere organisaties experimenten op te zetten op het gebied van blockchain.

Ecobit is specialist in geautomatiseerde koppelingen tussen bedrijfsinformatiesystemen. De stap om ervaring op te doen met gegevensuitwisseling tussen ERP systemen en een blockchain netwerk is daarom een zeer logische stap voor Ecobit. Na realisatie van dit Proof of Concept behoort het opzetten van een pilot samen met partners tot de mogelijkheden.